donderdag 14 februari 2013

Kaart Zuid-Holland - Vakantie Nederland

Kaart Zuid-Holland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Zuid-Holland is een van de 12 provincies van Nederland. De provincie ligt in het westen van het land en telt 3.560.205 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Den Haag. Deze stad is tevens de koninklijke residentie en zetel van de regering.

Met een oppervlakte van 3.418 km² en ruim 3,5 miljoen inwoners is Zuid-Holland de dichtstbevolkte provincie van Nederland.

Zuid-Holland grenst in het noorden aan de provincie Noord-Holland, in het oosten aan Utrecht en Gelderland, in het zuidoosten aan Noord-Brabant en in het zuidwesten aan Zeeland.

De provincie ligt in het westen aan de Noordzee.

In het zuidwesten van de provincie liggen de mondingsgebieden van de Nederlandse grote rivieren, waaronder de Maas en de Rijn, met daarin de havengebieden van Rotterdam.

Zuid-Holland vormde tot 1840 met de provincie Noord-Holland één provincie Holland.

Landschap
Afgezien van de duinen aan de Noordzeekust is Zuid-Holland vrijwel helemaal vlak. De provincie bestaat voor een groot deel uit polderland waarin hoogteverschillen voorkomen.

Het zuidwesten van de provincie maakt deel uit van de Rijn-Maasdelta. Het westen en midden zijn grotendeels verstedelijkt en behoren tot de Randstad

Het oosten behoort, vanwege het landschappelijke karakter, tot het zogenoemde Groene Hart van de Randstad.

In het zuiden bevinden zich de Zuid-Hollandse Eilanden, die grotendeels ook landelijk van aard zijn.

De Nieuwe Maas stroomt van Vlaardingen via Rotterdam naar Krimpen aan de Lek. De rivier stroomt door de regio Rotterdam, die een van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland is.

De Oude Maas begint bij Dordrecht en stroomt naar Vlaardingen. Na Zwijndrecht liggen op beide oevers van de rivier uiterwaarden.

Gemeenten Zuid-Holland
Zuid-Holland is sinds 2013 bestuurlijk ingedeeld in 67 gemeenten. Dit zijn Alblasserdam, Albrandswaard, Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Bergambacht, Bernisse, Binnenmaas, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop.

Brielle, Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Delft, Dordrecht, Giessenlanden, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Gouda, 's-Gravenhage, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegom.

Kaag en Braassem, Katwijk, Korendijk, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leerdam, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Maassluis, Midden-Delfland, Molenwaard, Nederlek.

Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud-Beijerland, Ouderkerk, Papendrecht, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijnwoude, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Schoonhoven.

Sliedrecht, Spijkenisse, Strijen, Teylingen, Vlaardingen, Vlist, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zederik, Zoetermeer, Zoeterwoude, Zuidplas, Zwijndrecht.

Klimaat en vakantie
Zuid-Holland kent, evenals de rest van Nederland, een gematigd zeeklimaat. Het klimaat staat sterk onder invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Hierdoor heeft de provincie relatief koele zomers en milde winters.

Zuid-Holland is een populaire vakantiebestemming vanwege onder meer de natuur, de kust en de stranden, de vele meren en de historische steden.

In het noorden van de provincie liggen de Reeuwijkse, de Kager- en de Nieuwkoopse Plassen en het Braassemermeer, die veel watersporters trekken.

Een aantal bekende badplaatsen in Zuid-Holland zijn Noordwijk aan Zee, Katwijk aan Zee, Scheveningen, Kijkduin, Wassenaar en Hoek van Holland.

In de provincie zijn tal van culturele instellingen en activiteiten te bezoeken, zoals archieven, centra voor de kunsten, theaters en musea.

Veel vakantiegangers trekken ook de vele jachthavens, campings en fiets en wandelroutes.

Steden Zuid-Holland
Naast de hoofdstad Den Haag en de grootste stad Rotterdam zijn een aantal andere steden in Zuid-Holland Dordrecht, Leiden, Delft, Gouda, Schiedam, Vlaardingen, Zoetermeer, Gouda, Alphen aan den Rijn.

Kaart Zuid-Holland
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de provincie Zuid-Holland.

Kaart Zuid-Holland, gemeenten: CBS