woensdag 8 mei 2013

Kaart Haringvliet – Zuid-Holland Vakantie

Kaart Haringvliet: Rijkswaterstaat
Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee in het zuidwesten van de West-Nederlandse provincie Zuid-Holland. De vaarweg heeft een lengte van 28 kilometer en een breedte van 795 tot 3150 meter.

Het Haringvliet ligt ten zuiden van Voorne-Putten en Beijerland, het westelijk deel van de Hoeksche Waard, en ten noorden van het eiland Goeree-Overflakkee.

De zeearm vormt de voortzetting van het Hollands Diep en werd in 1970 in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van de Noordzee afgesloten. Voor de afsluiting stond de zeearm via het Goereese Gat in verbinding met de Noordzee.

Aan de oostkant van het haringvliet ligt de Volkerakdam.

Om de scheepvaart doorgang te verlenen naar de Noordzee werd bij de plaats Stellendam in de Haringvlietdam de Goereese sluis aangelegd.

De Haringvlietsluizen bestaan uit zeventien spuisluizen die buitenwater spuien en keren. Dit Spui-sluizencomplex is ongeveer een kilometer lang.

De sluizen zijn een primaire waterkering omdat ze bescherming bieden tegen het buitenwater van de Noordzee.

Het Spui mondt tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten uit in het Haringvliet. Het Spui verbindt het Haringvliet met de Oude Maas.

De Haringvlietbrug verbindt de Hoeksche Waard met het Hellegatsplein.

Voor 1200 vormden Voorne en Flakkee één eiland, maar een stormvloed in 1216 doorbrak de natuurlijke duinenkust waardoor een geul ontstond.

De zand- en slikplaten tussen de vaargeul en de dijk van Overflakkee zijn een belangrijk natuurgebied.

Tiengemeten
Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. Het eiland is een natuurgebied en ligt ten zuiden van Beijerland. Het eiland wordt van de Hoekse Waard gescheiden door het Vuile Gat.

Hellegatsplein
Het Hellegatsplein is een kunstmatig eiland tussen het Hollands Diep, Haringvliet en Volkerak.

Het eiland maakt deel uit van de oeververbindingen tussen de Hoekse Waard, Goeree-Overflakkee en Noord-Brabant.

Vakantie
Het Haringvliet is geen hoofdvaarweg voor het vervoer van goederen, maar is van groot belang voor de recreatievaart. Van de vaarweg maken veel zeilers gebruik.

Een gebied van 11.633 hectaren in de gemeenten Bernisse, Cromstrijen, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Korendijk is een Natura 2000-gebied.

Aan het Haringvliet ligt de historische vesting- en marinestad Hellevoetsluis. De stad trekt veel zeilschepen en er zijn zes jachthavens en een aantal standen.

De plaats Middelharnis, op Goeree-Overflakkee, heeft een historisch centrum met smalle straatjes. Het oude raadhuis uit 1639 is gebouwd in Hollands classicistische stijl. Aan de haven bevinden zich cafés en restaurants.